Hva gjør sukker og sure drikker med tannhelsen vår og hvilke kostholdstips bør du følge for en bedre tannhelse? Tannpleier Martine gir sine beste råd i denne artikkelen.
Når bakteriene i munnen bryter ned sukker, produseres det organiske syrer som er skadelige for tannvevet. De bakteriene som kan påvirke kariesangrep, lever godt av sukker - og jo mer sukker, jo flere blir de. Både mengden og frekvensen av sukkerinntaket har derfor stor betydning for utviklingen av karies (utviklingen av hull). Det anbefales å begrense sukkerinntaket generelt - samt vær bevisst på småspising mellom måltidene.
Mange utsetter tennene for syreangrep oftere enn de burde, gjennom blant annet brus og energidrikker, sitrusfrukter, vin og surt godteri. Dette fører til en gradvis oppløsning av tannsubstans, noe som kan føre til syreskader. Spyttet vårt har en naturlig nøytral PH-verdi, mens slike drikker ofte ligger helt ned mot 3 på PH-skalaen - som er svært surt. For eksempel ligger Pepsi Max rett under 3 på skalaen. Det tar tid for spyttet å komme tilbake til normalt ph-nivå etter en cola - og dersom ph-en blir liggende lavt over tid kan det gå utover emaljen på tennene dine.
Kostholdet er noe av det viktigste å passe på for å opprettholde god tannhelse. Det er også essensielt med gode rutiner for tannpuss i hverdagen. Regelmessige besøk hos tannlege eller tannpleier vil være til hjelp for å avdekke skader eller sykdom i munnhulen. Av oss får du god veiledning til å ta vare på tennene dine.