Trenger jeg tanntråd? Er det skadelig å bleke tennene? Hvordan får jeg bedre ånde? Vi gir deg svarene.
Airflow er en måte å rengjøre tennene på der vi bruker en blanding av salt og vann tilsatt smaksstoffer som spyles på tennene. Ved hjelp av denne teknikken forsvinner overfladisk misfarging som kan komme av maten vi spiser samt kaffe, røyk, te og rødvin. Mange liker å tenke på Airflow som en slags høytrykksspyling av tennene. Airflow er inkludert i vår undersøkelse og rens (695,-), men ønsker du kun AirFlow bestiller du bare en tannrens (395,-).
Dersom man i samråd med tannlege har kommet frem til at man trenger en krone setter man opp time til dette. Sammen med tannlegen velger man som pasient ut farge til kronen, slik at den blir lik de andre tennene. Først settes bedøvelse, og deretter vil tannlegen forme tannen slik at kronen kan settes på. Dette innebærer å fjerne dårlige fyllinger, og deler av tannen som er syk. Når tannen er ferdig formet vil man ta en avstøpning eller en digital scan av tennene, som sendes inn til en tanntekniker. Tannteknikeren vil da fremstille kronen, som er klar i løpet av 1-2 uker. I mellomtiden får man på en "midlertidig krone", som beskytter den formede tannen. Når kronen er klar renser man den formede tannen og kronen og prøver kronen. Dersom både pasient og tannlege er fornøyd med form og farge limes kronen fast til tannen.
Det viktigste du gjør selv er å ivareta en god munnhygiene. Dersom du har høy forekomst av plakk og bakterier i munnhulen vil sykdommen gradvis bli verre. Vi hjelper deg med veiledning for god munnhygiene og gir deg verktøyene for å hindre at sykdommene sprer seg.
Dersom en eller flere tenner mangler, og man har et ønske om å erstatte disse, kan man få laget en bro. Da fremstilles tannerstatninger for de manglende tennene, som festes i gjenværende tenner på hver side av tannluken. De gjenværende friske tennene må først formes /slipes til av tannlegen, slik at de utgjør et godt feste for broen.
ClearCorrect ble utviklet i 2006, med egne skinner laget spesielt for merkevaren. Deres patenterte materiale er laget av polyuretanresin, og er ment å være lettere å ta av og på, og mer behagelig. Akkurat som Invisalign, er ClearCorrect alignere laget uten BPA og ftalater, og har blitt FDA-godkjent. ClearCorrect-behandlingsprosessen er også veldig lik den fra Invisalign; aligners leveres i sett og krever regelmessige avtaler med tannlegen din for å sjekke din prosess. Tannleger må fullføre en grunnleggende opplæring med ClearCorrect for å være leverandør, og de må også være sertifiserte, lisensierte tannleger. I likhet med Invisalign trenger ikke en tannlege å være en kjeveortoped for å tilby ClearCorrect.
Har du mistet en skinne sender du mail til klinikken du tilhører og forteller nr. på hvilken skinne du har mistet og vi bestiller ny til deg. Pris for dette er 495 kr per skinne. Ta alltid godt vare på på skinnene du bytter ut slik at vi har en reserve hvis du mister din nåværende skinne. Du får med deg en fin oppbevaringsboks som du bør ha med deg overalt i tilfelle du skulle ha behov for å ta skinnene av. Blid Nationaltheatret: vika@blid.no Blid Grünerløkka: seilduksgata@blid.no Blid Majorstuen: bogstadveien@blid.no Usikker på hvilken klinikk? Send en e-post til hei@blid.no
Utgangspunktet er at vi ønsker å beholde tannen så lenge som mulig uten å trekke denne. Derfor er rotfylling et godt alternativ. Dersom du går for lenge med en tann som bør rotfylles, kan infeksjonen spre seg ytterligere slik at tannen til slutt må trekkes. Hvis du går lenge med tannverk er sjansen for infeksjon stor. Hvis du går lenge med en ubehandlet tannbyll er det stor sjanse for at infeksjonen sprer seg, noe som da kan gjøre at rotfylling som er behandling er for sent. Da er det neste alternativet å fjerne tannen helt.
Så lenge tannbleking gjøres i samråd med din tannlege er det ikke skadelig. Dette er for å utelukke behandlingsbehov som eventuelt må gjøres før tannbleking. Tannbleking som blir kjøpt i utlandet har ofte sterkere blekemiddel-prosent og er ofte også høyere enn hva som er anbefalt i Norge. Dette kan føre til skader på både tenner og tannkjøtt. Vi følger norske retningslinjer på hvilke blekemiddel som er tillat og trygt å bruke. Hos oss får du spesialtilpassede blekeskinner som ikke skader tenner og tannkjøtt og blekemiddel som har dokumentert effekt. Det er ikke anbefalt med tannbleking til gravide eller ammede. Vi har aldersgrense på 18 år for tannbleking.
Vi anbefaler ikke å bytte skinne tidligere enn avtalt. Tennene blir litt løse ved regulering, noe som er helt normalt. Vi oppfordrer deg derfor til å ha skinnen på og diskutere dette med tannlegen ved neste kontroll. Det er viktig at man ikke flytter tennene for fort da dette både er ubehagelig og kan føre til at man ikke kommer i mål med den planlagte behandlingen. Vi anbefaler heller å bruke litt ekstra tid, enn å haste deg igjennom behandlingsplanen. Derfor har vi regelmessige kontroller for at tannlegen kan følge med på utviklingen og justere underveis dersom det er behov.
Det mest kjente kjemiske stoffet som brukes i tannblekeprodukter for å lysne tennene er hydrogenperoksid. Hydrogenperoksid er et kjemisk stoff som dannes når oksygen og hydrogen slås sammen, og det har blekeegenskaper. Når hydrogenperoksid brukes i tannblekeprodukter, reagerer det med fargestoffene i tennene, og bryter dem ned slik at tennene blir lysere. Hydrogenperoksid kan også danne fri oksygen når det reagerer med organisk materiale, noe som bidrar til å bleke tennene. I tillegg til hydrogenperoksid, kan noen tannblekeprodukter også inneholde andre kjemiske stoffer som karbamidperoksid og natriumperborat. Disse stoffene fungerer på samme måte som hydrogenperoksid, ved å bryte ned fargestoffer i tennene og lysne dem. Det er viktig å huske på at tannblekeprodukter som inneholder kjemikalier kan ha bivirkninger, som tannsensitivitet og skader på emaljen. Det er derfor viktig å følge instruksjonene nøye og rådføre deg med en tannlege før du begynner på tannbleking.
Gingivitt er betennelse i tannkjøttet som kommer av dårlig renhold. Hvis plakk (bakteriebelegg) og tannsten ligger på tannoverflaten over lengre tid vil det irritere tannkjøttet og gjøre det betent. Dette vises i form av et blødende, hovent og rødt tannkjøtt. Denne sykdommen forekommer hos de aller fleste, og kan lett gå over ved gode renholdsrutiner.
Du kan enkelt bestille time direkte på våre nettsider. Vi anbefaler alle nye pasienter å booke en full undersøkelse med rens først, og deretter få kartlagt behandlingsbehovet. Dersom du ikke finner behandlingen du leter etter, kan du enkelt ta kontakt med oss på telefon 22 12 00 33 eller via epost hei@blid.no
Våre priser er per tann. På en konsultasjonstime vil vi sammen vurdere hva som gir best behandlingsresultat og antall tenner.
Vi anbefaler det ikke da det misfarger skinnene og etterlater fargestoffer i skinnen. Dette kan gjøre at klossene og tennene får mer misfarging enn nødvendig. Vi anbefaler alltid vann som tørstedrikke. Ta av skinnene når du skal ta deg en kopp kaffe eller annen drikke. Husk å skylle tennene og skinnen med vann før du setter på skinnene igjen for å unngå mer misfarging enn nødvendig.
Periodontitt er en kronisk tannkjøttbetennelse, den kjennetegnes ved at tannkjøttet er hovent, blødende og rødt. Andre tegn er dårlig ånde, flytting av og/eller løse tenner, i verste fall kan tennene bli så løse at de faller ut.
OPG er et oversiktsbilde som tar bilde av tenner, tannrøtter og kjeve. Ofte er det nødvendig å ta et OPG-bilde for vurdering av hvorvidt du skal fjerne visdomstenner da vi kan se beliggenheten på tannen og vurdere eventuell risiko knyttet til tannens utvikling. OPG-bilde gir en oversikt som er nyttig i forbindelse med utredning av kjeveplager eller aligner/usynlig regulering.
Vi anbefaler ikke å spise med skinner på. Du bør også unngå å drikke noe annet enn vann når du bruker skinnene. Daglig puss av skinnene med tannbørste er anbefalt for å fjerne bakteriebelegg og for å holde skinnene rene og fine.
Ja, uten behandling og ved alvorlig grad av sykdommen kan tenner gå tapt. Om sykdommen får utviklet seg uten behandling vil det gradvis bli verre da betennelsen sprer seg til kjevebenet rundt tennene.
Blekemiddelet du får hos Blid er ikke farlig å bruke. Blekemiddelet virker lokalt, altså kun på tennene, og er skånsomt mot tannkjøttet. Det er strenge regler i Norge når det kommer til konsentrasjonen av hydrogenperiodoksid (blekemiddelet) og vi følger retningslinjene som er utarbeidet Helsedirektoratet. Vi anbefaler ikke å bruke tannblekemiddel kjøpt på nett, da det er lite informasjon om innholdet i blekemiddelet og dermed fare for skader på tenner og tannkjøtt.
Fasetter er kjent for å holde i mange år. Ved bruk av en god teknikker og tannlege kan fasetter holde i flere tiår. Holdbarheten kan likevel påvirkes av f.eks uheldig belastning som gjør at tannen knekker eller karies. Vi samarbeider med tannteknikker Jørgen Gad for alle våre skallfasetter. Han har mer enn 20 års erfaring med skallfasetter, så du er i trygge hender!
Det er vanlig at det er ømt de første to dagene når du har en ny skinne. Ubehaget avtar gradvis og det er individuelt i hvor grad man opplever et ubehag. Litt ømhet er uansett normalt ettersom tennene dine flytter på seg. Dette gjelder også ved konvensjonell regulering. De fleste blir godt vant med bruk av skinner etter et par uker.
Skallfasetter er et tynt lag med porselen som limes på originaltannen. En skallfasett er rundt 0.3 mm tynn og ekstremt sterk. Hver skallfasett designes individuelt og du er på fargeuttak og design hos tannteknikker før det ferdige resultatet fremstilles.
Det finnes mange ulike måter å pusse tennene på. Det er to velkjente måter å gjøre det korrekt på; enten via rykkvise eller sirkulære bevegelser. Her er vår guide til god tannpuss: - Hold tannbørsten vannrett langs tannkjøttet slik at børsten er i berøring med tannkjøttet. - Børsten skal holdes på skrå slik at du peker mot tannkjøttskanten. - Beveg børsten frem og tilbake i rykkvise eller sirkulære bevegelser på hver tann. - Børstehårene på tannbørsten skal forbli på samme sted når du beveger deg frem og tilbake. Hvis det gjør vondt børster du for hardt. - Husk å pusse tyggeflaten i tennene, altså oversiden av tannen. Deretter fortsetter du på utsiden mot kinnet og innsiden mot tungen/ganen. - Avslutt med å pusse innsiden av fortennene dine i begge kjever. Dette gjør du aller best ved å holde tannbørsten loddrett. Lykke til med tannpussen!
Skinnene er laget av plastikk som er spesiallaget av ClearCorrect. Skinnene er grundig testet for biokompatibilitet (allergivennlig). Skinnene inneholder ikke ftalater eller parabener.
De vanligste problemene med visdomstenner er infeksjon i tannkjøttet rundt tannen som kan føre til infeksjon i halsen, kinnet eller kjevebeinet. Infeksjoner behandles med antibiotika, men kan komme tilbake. Andre vanlige problemer er skade på nabotenner og plassmangel. Man må ikke fjerne visdomstenner så lenge de ikke tar skade eller at man ikke har plager med dem. Dersom du har plager med visdomstenner bør du vurdere å fjerne dem.
Bittskinne som man selv kjøper på apoteket er ikke optimalt tilpasset til bittet, og vil ofte ha liten eller ingen effekt. En feiltilpasset skinne vil kunne føre til større plager. Det er viktig å følges opp av en tannlege etter man har fått skinnen, for å sikre at den hele tiden er justert etter bittforholdene.
Både ja og nei, ettersom både lettbrus og vanlig brus inneholder omtrent like mye syre. Brus er surt for tennene og kan gi syreskader på tennene. Vanlig brus inneholder i tillegg sukker som også kan gi hull i tennene.
Til sammen har tannlegene hos Blid gjennomført over 200 behandlinger med usynlig regulering. Tannlegene som utfører usynlig regulering hos Blid deltar på regelmessig kurs og seminarer i skinnebehandling, diskuterer behandlingsplanen med hverandre og jobber tett med kjeveortoped og andre spesialister på aligner-behandling (både i Norge og i utlandet.)
Elektrisk tannbørste kan være mer skånsom for tannkjøtt da enkelte modeller sier ifra hvis man børster for hardt. Ved riktig bruk av elektrisk tannbørste er det mange som foretrekker denne fremfor manuell tannbørste. Likevel, så lenge det er rent nok etter bruk av manuell tannbørste er dette bra nok, så du må nødvendigvis ikke bytte til elektrisk tannbørste. Det blir ikke hull i en tann som er ren og fornøyd. På en undersøkelse veileder vi og instruerer i børsteteknikk og anbefaler elektrisk tannbørste dersom det er nødvendig.
Det er individuelt hvor ofte man burde gå til tannlege eller tannpleier. Det er anbefalt med en undersøkelse for å kartlegge anbefalt intervall, og varierer derfor fra pasient til pasient. Normalt anbefales det et intervall på opptil to år dersom det er fine forhold.
Tanntråd er et effektivt verktøy for enkelt å fjerne plakk og matrester som legger seg mellom tennene. Tannbørsten kommer ikke til mellom tennene, og det anbefales derfor å supplere tannstellet med tanntråd for å holde munnen ordentlig ren. Det vanligste stedet å få karies (hull) er mellom tennene, og regelmessig bruk av tanntråd reduserer derfor risikoen for hull og andre tannplager. I en undersøkelse hos oss vil vi selvfølgelig kunne vise deg hvordan du bruker tanntråd på riktig måte.
Ja, men det er ikke anbefalt. Det vil være større sjans for misfarging på skinnene og denne misfargingen kan være vanskelig å få bort. Røyk og snus er skadelig for tenner og tannkjøtt, så kanskje du bare skal prøve å slutte?
Snus er ikke vitenskapelig bevist skadelig for tennene. Det snus derimot gjør er at tennene dine blir misfarget (gulere). Der snusen ligger vil også tannkjøttet bli irritert, og trekke seg bort fra tannen. Man vil da få en tannhals som kan gi ising. Når tannkjøttet først har trukket seg tilbake, vil det ikke vokse tilbake igjen. Munnslimhinnen der snusen plasseres fortykkes ved langvarig bruk. Det blir kalt en “snuslomme”. Dersom man slutter å snuse heles dette som oftest av seg selv. Hos de som bruker løssnus pleier det å være mer fremtredende enn hos de som bruker porsjonssnus. Tannlegen vil kunne se om slimhinneforandringen ser “snill” ut, eller om det er en forandring man må undersøke videre.
Det anbefales å pusse tungen for å bli kvitt bakterier og belegg som legger seg på tungen gjennom dagen. Visse typer bakterier kan gi dårlig ånde, og et bra tips er å fjerne belegget ved hjelp av en tungeskrape. Du kan også bruke tannbørsten din på tungen dersom du ikke har en tungeskrape.
Et begynnende hull er karies i tannemaljen (ytterste laget av tannen). Dette må ikke behandles så lenge det ikke utvikler seg. Beste måten for å hindre at det utvikler seg er tannpuss 2 ganger daglig med fluortannkrem, daglig bruk av tanntråd og ekstra tilskudd av fluor (fluorskyll eller fluortabletter). Dersom hullet blir så stort at det trenger gjennom tannemaljen bør det behandles.
Det kan være flere årsaker til ising i tenner. Det kan blant annet være et begynnende hull, sensitiv tannhals eller et stort hull som må behandles. Det er derfor anbefalt med en undersøkelse hos tannpleier eller tannlege for å kartlegge årsaken.
I munnhulen finnes bakterier som omdanner karbohydrater fra mat og drikke til syre. Denne syren kan løse opp tannemaljen og lage "hull" (karies). Hull som ligger kun i det ytterste laget av tannen vil kunne stoppes i utviklingen og vil da ikke trenge behandling. Dersom hullet går lengre inn i tannen må man behandle tannen, oftest med fylling. Det er flere ting som virker forebyggende / beskyttende mot hull: - Redusere inntaket av tilsatt sukker / stivelse. Redusere måltidsfrekvens, slik at tennene får lengre / oftere pause fra syrepåvirkning. - Fluor: Pusse med fluortannkrem morgen og kveld. Ikke skylle med vann etter puss. - Spyttet i seg selv har en beskyttende effekt.
Puss tennene med fluortannkrem før du tar på skinnen. Selv om man ikke har på skinnen mens man spiser, vil bakterier og spytt feste seg på den. Når man tar ut skinnen skal den børstes med kaldt / lunkent vann og såpe, eller tannkrem. Skinnen kan også med jevne mellomrom renses med en blanding av eddik og vann.
Ved begynnende hull anbefaler vi alltid tanntråd. Det kan være lurt å bruke tanntråd for å for å forebygge tannkjøttsykdom og hull i mellomrommene (tannråte). Tannkjøttsykdom vises som rødt, blødende tannkjøtt og kan til slutt bidra til tap av tenner. Ubehandlet tannråte kan også føre til tap av tenner. Tannbørsting fjerner noe plakk, men kan ikke nå mellom tennene, hvor tannkjøttsykdom og tannråte er vanlig. Derfor er tanntråd eller mellomromsbørster et godt hjelpemiddel. Vi veileder og instruerer i bruk av tanntråd og/eller mellomromsbørster og anbefalt størrelse på disse på undersøkelser hos oss.
Selv om man har erstattet deler av en tann med en krone vil man måtte vedlikeholde som om det skulle vært en frisk tann. Dette innebærer å pusse med fluortannkrem to ganger per dag, samt bruke tanntråd eller mellomromsbørster langs kronekanten. Dersom man utelater renhold vil det på sikt kunne oppstå hull under kronen eller i kanten på kronen.
Behandlingstiden varierer utifra kompleksiteten til tannen - både i form av antall kanaler, plassering osv. For at behandlingen skal være vellykket, og dermed at du kan bevare tannen din, bruker vi den tiden vi trenger. Ofte deles behandlingen inn i flere seanser, gjerne to eller tre, og det tar ca 60-90 minutter. Dette kan være en kompleks behandling, så det er viktig at du ikke utsetter besøket når du først er i gang. Vi har god erfaring med rotfyllinger. Dersom tannen er svært kompleks, samarbeider vi også tett med spesialister. I en undersøkelse vil vi gi deg svar på behandlingsforløp, tid og antall kanaler. Vi vil også gi all informasjon du trenger for å være trygg på at du er i gode hender.
Visdomstennene må fjernes dersom de kommer ut i feil posisjon i munnhulen og skaper problemer for andre tenner. De burde også fjernes dersom man har vondt, får betennelse eller store hull (kariesangrep). Har du vondt eller plager med visdomstennene, anbefaler vi å booke en undersøkelse slik at vi kan vurdere hvorvidt du bør fjerne én eller flere av visdomstennene.
Tannkronen er den delen av tannen som synes i munnen. Dersom en tann er veldig nedslitt eller skadet kan man fremstille en kunstig tannkrone som erstatning. Dette vil da fungere som et nytt "skall" på tannen og gjenopprette tannens form og funksjon.
Vi starter alltid med å bli kjent og å få nødvendige helseopplysninger fra deg. Det er viktig for oss å vite hvilke behov du har og eventuelle ting vi bør være obs på som for eksempel tidligere erfaring hos tannlege. Deretter går vi i gang med røntgenbilder, klinisk sjekk av alle tenner og tannkjøtt og grundig fjerning av tannrens. Airflow (saltvannspyling) av tennene er også alltid inkludert - uten ekstra kostnad. Avslutningsvis svarer vi på dine spørsmål, fra valg av tannbørste til hvordan bruke tanntråd. Dersom det er behov for videre behandling, så avtaler vi dette samt informerer om pris.
Det er ikke farlig å bruke tannkrem med fluor siden mengden fluor er realtivt liten. Anbefalt dosering er 1000-1500 ppm to ganger daglig - doseringen vil fremkomme på tannkrem-etiketten. Forskningen viser klart og tydelig at fluortannkrem både virker og at det er en enkel, trygg og god investering for tannhelsen. Så lenge tannkremen har anbefalt dosering fluormengde kan du bruke den tannkrem du selv ønsker.
Den vanligste anbefalingen er én gang i året, men dette tilpasses utifra historikk og behov. På ditt første besøk vil du få en anbefalingen på neste sjekk, og det kan være alt fra 6 til 24 mnd. Det avhenger blant annet av tidligere karies-historikk og andre behandlingsbehov, tannstein og også om det er påbegynnende hull man ønsker å observere. Anbefalingen vi gir er alltid individuelt tilpasset.
Etter fullført behandling er det viktig at man stabiliserer tennene slik at de holder seg der de har blitt flyttet til. Dette kan gjøres enten med en avtakbar skinne (ligner nokså mye på selve skinnen, men stivere) eller ved at vi limer på en metalltråd på baksiden av fortennene. Vi anbefaler å bruke den avtakbare skinnen i minst seks måneder etter behandlingsslutt, og at man deretter vurderer behovet for en metalltråd. Du kan også velge å bruke den avtakbare skinnen lenger istedenfor å ha metalltråd. Den avtakbare stabiliseringsskinnen er inkludert i prisen hos Blid, men ønsker du metalltråd i tillegg kan vi naturligvis sette på dette også. Dette koster 3995,- for over- og underkjeve. Tannlegen vil kunne gi råd på hvorvidt dette er noe du bør vurdere.
Den vanligste årsaken til blødning fra tannkjøttet er bakterier som lager inflammasjon/betennelse i tannkjøttet. Ved inflammasjon blir tannkjøttet rødt, hovent og lett blødende. Det kan være lurt med en undersøkelse hos tannlege eller tannpleier dersom plager ikke forsvinner eller hvis det er lenge siden forrige undersøkelse.
Dersom man er plaget med smerter eller ubehag fra kjeveledd eller tyggemuskulatur kan bittskinne fungere som et ledd i behandlingen. Noen plager vil kunne reduseres kun med avspenningsøvelser og informasjon / bevisstgjørelse rundt tilstanden. I andre tilfeller kan bittskinne bidra til avspenning i muskler og kjeveledd og dermed redusere plager. Tannlegen vil utrede årsaker til plager og gi råd for hvilken behandling som vil være hensiktsmessig.
Fluorskyll er med på å forebygge hull i tennene og gjør tannemaljen generelt sterkere mot bakterier og syreangrep. Ved begynnende hull eller behandlingsbehov anbefaler vi alltid ekstra fluor. Ekstra fluor er derfor et forebyggende tiltak. Det er viktig å lese på flasken å dobbeltsjekke at fluorinnholdet ikke er mindre enn anbefalt mengde på 0,2% NAF. Dersom mengden fluor er mindre enn 0,2% NAF vil den skylle bort tannkremen som gir en negativ effekt.
En full undersøkelse og rens koster alltid 995,- hos oss. Dette gjelder både ved ditt første besøk og ved fremtidige årskontroller. Undersøkelsen inkluderer røntgen, full diagnostikk og kartlegging, fjerning av tannstein - i tillegg til at vi gir deg tips og råd om hvordan best ivareta egen munnhelse frem til neste besøk.
Blid er en moderne tannhelsekjede basert i Oslo med klinikker på Grünerløkka, Majorstuen, Ensjø, Vinderen, Sagene og Nationaltheatret. Hos oss møter du dedikerte og hyggelige tannleger. Lange åpningstider hele uken, og behandlinger til faste priser uten skjulte kostnader.