Kjenner du deg ofte tørr i munnen? I denne artikkelen gir vi deg svar på alt du måtte lure på om munntørrhet.
Munntørrhet, eller xerostomi, er rett og slett å føle seg tørr i munnen - men i ulike grader. Det kan variere gjennom døgnet og påvirkes både av hva du spiser, drikker, hvor mye du trener eller stresser - men også av medisiner du tar eller underliggende sykdommer. Noen kjenner det mest om natten, men andre kjenner det også hele dagen. Følelsen av tørrhet sier likevel ikke alltid noe om mengden spytt som faktisk er tilstede. Dokumentert og målt redusert spyttproduksjon under visse nivåer kalles hyposalivasjon og er en tilstand der munnen faktisk ikke produserer tilstrekkelig med spytt. Siden spytt er viktig for å opprettholde fuktigheten i munnen og beskytte dens slimhinner, tenner og tannkjøtt mot karies og annen sykdom, er det viktig at du snakker med tannlegen eller tannpleieren din om dette. Da kan du få hjelp til å forstå mulige årsaker, og få råd og veiledning.
Dersom du opplever en stadig tørr følelse i munnen, sårhet eller du våkner om natten og føler deg svært tørr, kan dette være indikasjoner på økt munntørrhet. Kanskje du stadig må ta en slurk vann for å fukte munnen? Tungen kan føles tørr eller får sprekker som gjør vondt, og du kan oppleve vanskeligheter med å tygge og svelge mat uten å drikke væske.
Munntørrhet kan ha forskjellige årsaker. I tillegg til hva vi spiser, drikker og hvordan vi lever, er en vanlig årsak bruk av medikamenter. Mange legemidler har dessverre munntørrhet som en kjent bivirkning. Eldre mennesker er ofte mer utsatt for munntørrhet, både pga økt medisinbruk og av naturlige fysiologiske årsaker. Mange kvinner opplever at munntørrhet kommer i overgangsalderen. Andre årsaker til munntørrhet kan være stress og angst som påvirker kroppen totalt sett. Noen underliggende sykdommer som f.eks ukontrollert diabetes kan gi de samme symptomene. Les mer om stress og tannhelse.
Kroppen produserer mindre spytt om natten. I tillegg puster mange mer gjennom munnen når de sover, noe som kan gjøre at halsen og munnen blir tørr. Dette er også grunnen til at man kan oppleve munntørrhet når man er forkjølet. Man blir tvunget til å puste mer gjennom munnen når man er tett i nesen.
Munntørrhet i seg selv er ikke farlig, men dersom det er et vedvarende problem, kan det ha konsekvenser for tannhelsen og generell velvære. Spyttet nøytraliserer, smører og renser munnhulen, og beskytter på denne måten mot sykdom og skader i munnen. Manglende spyttproduksjon kan derfor øke risikoen for tannhelseproblemer som karies, syreskader og dårlig ånde.
Selv om årsaker til munntørrhet, som aldring og medikamenter, ikke nødvendigvis kan unngås, er det tiltak du kan gjøre for å redusere forekomsten av munntørrhet. Selv om å drikke mye vann ikke vil øke spyttproduksjonen drastisk, vil det å holde en god væskebalanse i kroppen være positivt. En tørr munn trenger ekstra beskyttelse - med tanke både på kosthold og renhold. Er du sterkt plaget av munntørrhet anbefaler vi deg å kontakte tannlegen din, slik at dere sammen kan dere se på underliggende årsaker og tilpasse hva akkurat din munn trenger av beskyttelse.