Hva er periodontitt?

Periodontitt er en vanlig tannkjøttsykdom som utarter seg i ulik alvorlighetsgrad. Men hvor vanlig er det, hva kan du gjøre for å unngå det og når må du behandles? Få svar her!

Hva er periodontitt?

Periodontitt er en infeksjonssykdom lokalisert til tennenes festeapparat som utarter seg i ulik alvorlighetsgrad. Festeapparatet består hovedsaklig av kjevebenet og ligamenter som holder tennene på plass i benet. Periodontitt utløses kort fortalt av at plakk (bakteriebelegg) og tannstein ligger på tann/rotoverflaten over lengre tid og trigger på seg en reaksjon fra kroppen. Generell helsetilstand, medisinbruk og bruk av tobakk kan påvirke utviklingen av periodontitt. Periodontitt kjennetegnes ofte ved at tannkjøttet blør, tennene endrer stilling, og i verste fall, at tennene blir løse. Tannkjøttet kan etter hvert også trekke seg tilbake, noe som vil vise seg ved at mer at rotoverflaten av tennene synes og tennene ser lengre ut.

Hvor mange har periodontitt?

Nesten halvparten av den voksne befolkning i Norge har en viss grad av periodontitt, mens omtrent 10% av den voksne befolkning utvikler alvorlig periodontitt.

Tegn på at du bør utredes for periodontitt:

  • Hovent og ømt tannkjøtt som gjerne er rødt eller rød/lilla.
  • Tannkjøtt som blør lett.
  • Bittet har endret seg eller tenner har vandret/endret stilling.
  • Løse tenner eller tap av tenner.
  • Smak av puss/betennelse eller dårlig ånde.
  • Søsken eller foreldre som har kjent periodontitt.

Hva kan man gjøre mot tannkjøttbetennelse?

Periodontitt er en sykdom som hos de fleste utvikler seg sakte over flere år – gjerne over ti-år. Derfor er det størst andel av pasienter med periodontitt i den voksne/eldre befolkningen. Hos noen starter det tidligere, utvikler segfortere og blir mer alvorlig – derfor er det viktig å gå regelmessig til kontroller for å holde kontroll på dette og få hjelp til å stagnere sykdommen.

Periodontitt starter i mange tilfeller først som en gingivitt. Dette er en betennelse i tannkjøttet som primært kommer av dårlig renhold. Tegn på gingivitt er derfor mye likt på tidlig periodontitt; et blødende, hovent og rødt tannkjøtt. Dette kan forekomme hos de aller fleste, og kan lett gå over ved gode renholdsrutiner. Dersom et ikke gjør det – er det behov for å utrede for periodontitt.

Dersom du derimot har flere av symptomene som nevnt over, eller symptomene ikke avtar ved gode og grundige renholdsrutiner, er det lurt å komme i gang med behandling så tidlig som mulig. Tannlegen/tannpleieren din vil undersøke deg, kartlegge omfanget og ta de nødvendige røntgenbildene for å stille diagnosen. Du vil få grundig informasjon om din diagnose og råd om nødvendig behandling. Også råd og instruksjon angående renhold kommer her. Deretter utarbeides en behandlingsplan til deg. Et generelt behandlingsforløp vil ofte se slik ut:

  • Seanser (ofte 2-4) der det utføres grundig rens av tenner/rotoverflater. Her er målet å eliminere tannstein og bakteriebelegg som har kommet seg ned under tannkjøttskanten og forårsaker infeksjon og festetap, og for at du skal komme til for renhold. Dette gjøres gjerne under lokalbedøvelse og i en del av munnen pr seanse.
  • Underveis i behandlingen fortsetter vi å hjelpe deg til å ta best mulig vare på tennene dine selv, ved bruk av passende børster.
  • Når alt er ferdig renset foretas en etterkontroll for å se om sykdom er stoppet. Her vurderes det om det er mer som må renses eller om man skal involvere en spesialist. I noen tilfeller utføres kirurgi. I sjeldne tilfeller brukes antibiotika som supplement i behandlingen.
  • Dersom sykdommen er under god kontroll etter systematisk behandling får du råd og anbefalinger med tanke på vedlikehold – altså når du bør komme tilbake igjen på kontroll. Dette er individuelt basert på diagnosen og målet er å unngå oppblussinger av sykdommen.
  • Jevnlige kontroller og profesjonell rens er sammen med egen innsats hjemme avgjørende for å unngå videre festetap.

Studier viser at jo raskere du kommer i gang med behandling, desto bedre prognose har du for å unngå å miste tenner. Tennenes feste (ben) vil ikke kunne vokse tilbake, men ved jevnlige kontroller, profesjonell rens og dedikasjon på hjemmefronten vil man kunne stoppe utviklingen av festetapet.

Har du fått påvist kronisk marginal periodontitt?

Har du allerede fått diagnosen kronisk marginal periodontitt, bør du sørge for at din tannhistorikk er tilgjengelig for tannlegen din. Har du fått tannsjekk eller behandling et annet sted enn Blid, kan du ringe eller sende mail til denne klinikken for å be om journalutskriften. Da får vi best mulig oversikt over din tannhistorikk, og er klare til å sette i gang. For sjekk og behandling gjort hos Blid har vi tilgang på din journal, og du trenger ikke å gjøre noe.  

Husk at råd og behandling bør gis av en kvalifisert tannlege eller tannlegespesialt. Det anbefales å konsultere en tannlege for en grundig vurdering og rådgiving angående din individuelle situasjon.