Gravid hos tannlegen

Tannlege Mina
November 2023
4 min estimert lesetid

Det skal være helt trygt å komme til tannlegen – også hvis du er gravid. Graviditet kan imidlertid påvirke tannhelsen din noe, og vi deler våre beste tips for forebygging og behandling her.

Er det trygt å dra til tannlegen som gravid?

Noen har inntrykk av at man skal unngå å gå til tannlegen som gravid. Dette stemmer ikke, da det er trygt å dra til tannlegen for kontroll, også når du er gravid. Er du likevel veldig engstelig i forhold til dette, eller har spørsmål, ta kontakt eller gi beskjed når du bestiller time slik at vi kan hjelpe deg med hva som er best for akkurat deg. Dersom du opplever smerter eller problemer knyttet til tannhelsen, anbefaler vi alltid at du bestiller en time hos tannlegen for å få hjelp. Hos Blid har vi dyktige og erfarne tannleger du kan stole på, og som har god erfaring med å behandle engstelige pasienter. Opplys om graviditet når du er hos tannlegen. Dette hjelper oss i å gi deg det beste besøket.

Røntgen for gravide

Gravide kan gjennomgå enkle røntgenundersøkelser, som de små bildene som tas for å se etter karies ved en «vanlig» undersøkelse. Dette kan ifølge Statens strålevern foregå uten ekstra beskyttelse, ettersom denne lavdoserte strålingen kun treffer ansikt. Større røntgenundersøkelser kan enten utsettes eller gjøres med blyforkle dersom det er svært nødvendig. Dersom du ikke ønsker at vi tar røntgen under graviditeten, gjør vi ikke det. Det er selvsagt du som bestemmer. Vi kan råde deg til når du bør komme tilbake igjen og hva som bør følges opp. Vi lytter alltid til deg og dine behov, og det er viktig at du skal føle deg trygg.     

Bedøvelse for gravide

Dersom du trenger behandling er det viktig at du får dette. Dersom du har vondt må smertene tas hånd om. Hvis det avdekkes behandlingsbehov prøver vi optimalt sett å legge behandlingen til 2.trimester. Akutte tilfeller må håndteres der de dukker opp – og dette går også bra! Dersom du trenger bedøvelse, skal du vite at vi bruker bedøvelsesmidler som verken er farlig for fosteret eller deg som er gravid eller ammer. 

Vanlige tannhelseproblemer ved graviditet

En graviditet kan hos enkelte skape mye forandringer og trøbbel for kroppen, og dette kan også inkludere tannhelsen. Heldigvis er graviditet en relativt kortvarig tilstand – og du kommer langt med god tannhygiene. Videre har vi samlet vanlige tannhelseproblemer ved graviditet, og tiltak du kan gjøre for å forebygge og behandle dette. 

Svangerskapsgingivitt 

Mange gravide får tannkjøttbetennelse – men tilstanden forsvinner som regel etter fødselen. Hormonpåvirkning gjennom svangerskapet fører til fysiologiske endringer, deriblant økt blodvolum og oppsvulming av slimhinner. Dette merkes ved at tannkjøttet lettere blir hovent og kan begynne å blø. Det viktigste du kan gjøre for å forebygge eller behandle dette, er en generell god tannhygiene. Dette innebærer blant annet å pusse tenner to ganger daglig med en myk børste og bruke tanntråd, tannstikkere eller mellomromsbørster daglig for å fjerne bakteriebelegg mellom tennene. Dersom du opplever smerter eller vansker med å holde rent kan en av våre tannleger eller tannpleiere hjelpe deg med å rense opp og vise deg hvordan du kan gjøre dette bedre selv.

Kvalme, brekninger og oppkast

Noen opplever svangerskapskvalme og kaster opp en periode i svangerskapet. For de fleste er det snakk om en kort periode, men for noen få varer dette ut store deler av graviditeten. Dette kan bidra til at tennene dine er blir utsatt for syreskader. Disse syreskadene forsvinner ikke etter graviditeten, og nettopp derfor er det spesielt viktig å forebygge dette. De viktigste tipsene til forebygging er følgende:

  1. Skyll munnen med vann etter oppkast, og vent minst 30 minutter før du pusser tennene – gjerne en time. Ta gjerne en pastill eller tyggis dersom du plages av den ubehagelige smaken. 
  2. Skyll med fluoridskyll du får på apoteket hver kveld, slik at fluoriden kan ligge på tennene gjennom natten og beskytte tannemaljen. 

Utvekst i tannkjøttet

En sjelden gang kan man se en rød-lilla utvekst som vokser på tannkjøttet. Dette er vanligvis en godartet utvekst som utvikles i løpet av et par uker, og kan være øm om du klemmer på den. Den blør lett fordi den inneholder et stort antall blodårer. Vi fjerner ikke denne under graviditeten, men det kan gjøres etter fødselen dersom den ikke forsvinner av seg selv.

Kosthold og spisevaner

Spisemønster og hva man har lyst til å spise kan også forandre seg når man er gravid. Det er viktig å ha et bevisst forhold til hva man putter i munnen og hvor ofte. Det er ofte nettopp dette som avgjør om man får tannproblemer som gravid – som det også selvfølgelig gjør for ikke-gravide. Begrens søt mat og sur drikke, og unngå småspising og spising om natten. Dette i tillegg til god tannpuss er vårt beste råd for å holde munnen sunn gjennom hele svangerskapet.

Hos Blid er du helt trygg som gravid pasient

Hos Blid har vi en sterk prioritering av din trygghet som gravid pasient. Informer oss gjerne om din graviditet når du bestiller time, slik at vi kan tilpasse behandlingen til din situasjon. Hos Blid møter du dyktige og erfarne tannleger som har stor forståelse for bekymringer knyttet til tannlegebesøk under graviditet. Vi ønsker å forsikre deg om at det er helt trygt å besøke tannlegen når du er gravid.