Hva kommer dårlig ånde av?

Dårlig ånde, også kjent som halitosis, er noe de fleste opplever fra tid til annen, men for noen kan det være en større utfordring. Hva kommer det av, og hvordan forebygger og behandler man det?

Årsaker til dårlig ånde

Det kan være mange grunner til dårlig ånde, men en av de vanligste er dårlig munnhygiene. Bakterier som bygger seg opp på tennene, tungen og mellom tennene forårsaker dårlig lukt. Andre årsaker kan være:

  • Tørrhet i munnen: Spyttet nøytraliserer og renser munnhulen, og beskytter derfor mot sykdom og skader i munnen. Redusert spyttproduksjon kan blant annet være en bivirkning av ulike medikamenter, sykdommer eller lite inntak av vann.
  • Dårlig ånde etter alkohol: alkohol kan dehydrere munnen og forårsake dårlig ånde. Alkohol kan også gi sure oppstøt som kan gi dårlig ånde.
  • Medisinske årsaker: Noen kreftformer, leversvikt og andre metabolske sykdommer, kan forårsake dårlig ånde på grunn av den spesifikke blandingen av kjemikalier som produseres.
  • Matvarer: Visse typer matvarer som løk, meieriprodukter, fettrike matprodukter og kaffe kan gi dårlig ånde. Nedbryting av mat som sitter fast i tennene kan også forårsake lukt.
  • Tobakk: Røyking bidrar til dårlig ånde. Røyken legger ofte igjen et belegg på tungen, slimhinnene og tennenes overflate, noe som kan gi dårlig ånde. Dette kan fjernes med god munnhygiene, men dersom det ligger igjen et grå/svart belegg, kan du bestille en tannrens for å få fjernet dette. Røyking øker risikoen for utvikle periodontitt/tannkjøttsykdom – som også kan gi dårlig lukt fra munnen.
  • Dårlig ånde ved faste: å spise lite, spesielt karbohydrater, kan gi dårlig ånde. Dette på grunn av kjemikaliene (ketoner) kroppen lager når den bryter ned fett. Kjemikaliene har en sterk aroma som gir dårlig ånde.

Hva gjør man for å forebygge og behandle dårlig ånde?

Det første, beste og enkleste stedet å begynne for å unngå dårlig ånde er å ha en god munnhygiene. Dette innebærer god tannpuss to ganger om dagen, bruk av tanntråd eller mellomromsbørster minst en gang om dagen og daglig renhold av tungen. I tillegg vil jevnlig fjerning av tannstein og profesjonell rens av tennene dine hjelpe med å bli kvitt dårlig ånde. Hos oss, er selvsagt rens inkludert i din regelmessige undersøkelse. Under en undersøkelse kan vi også gi deg god veiledning til riktig pusseteknikk og bruk av andre hjelpemidler som mellomromsbørster og tungeskrape. Vi kartlegger også om ånden kan skyldes en tannkjøttbetennelse. . Vi tilbyr også grundig rens som en separat behandling hvis du kun ønsker rens og ikke noe annet. For noen kan det være behov for rens oftere, og da er dette et fint alternativ. Tiltak du kan gjøre hjemme er:

  • Bytt tannbørste regelmessig: Tannbørsten kommer i kontakt med et stort antall bakterier, både fra mikromiljøet i munnhulen og miljøet rundt. Det er derfor anbefalt å bytte tannbørste minst hver 3. måned.
  • Hold slimhinnene i munnen fuktige: Drikk rikelig med vann og unngå alkohol og tobakk. Tyggegummi eller sukkerfrie pastiller som inneholder xylitol, kan bidra til å stimulere produksjonen av spytt. Går du på medikamenter som har munntørrhet som bivirkning? Snakk med legen din, kanskje finnes det et alternativ som fungerer bedre for deg.
  • Velg riktig munnskyll: Mange velger å benytte seg av et sterkt munnskyll som gjerne lover å fjerne vond lukt og dårlig ånde. Noen av disse munnskyllene inneholder mye alkohol som kan tørke ut slimhinnene mer og kanskje gjøre vondt verre. Dersom du vil bruke munnskyll mot dårlig ånde, vil zinkholdige munnskyll best nøytralisere svovelstoffet fra bakteriene.

Dersom god munnhygiene og tannrens ikke hjelper, kan det være sykdommer som for eksempel infeksjoner i svelg eller problemer med mage/tarm som er årsaken til dårlig ånde. I disse tilfellene bør lege kontaktes for videre oppfølging.  

Snakk med oss dersom du sliter med dårlig ånde. Vi er her for å hjelpe deg!